• (0799) 385 790
 • contact@armoniavietii.com

Reflexoterapie cu uleiuri esentiale pure

Reflexoterapie cu uleiuri esentiale pure

Istoricul si vechimea reflexologiei nu pot fi stabilite cu precizie, ele pierzandu-se in trecutul fabulos al marilor civilizatii ale omenirii, precum ar fi cea chineza sau egipteana.

In China antica, reflexoterapia facea parte integranta din originalul sistem terapeutic al acupuncturii si presopuncturii, care are o vechime de peste 5000 de ani. Ea apare pentru prima data in lucrarea “Nei Jing” – Cartea Interioarelor – atribuita imparatului legendar Huangdi, in care sunt descrise tehnicile de vindecare a afectiunilor prin activarea la distanta a unor puncte speciale energetice.

Prezentarea reflexoterapiei ca metoda de sine statatoare de vindecare, apartine medicului chinez Wang-Wei, din secolul IV i.e.n. care descrie tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apasarea ferma cu policele a unor puncte timp de mai multe minute.

In Egiptul antic, tehnicile vindecatoare reflexogene erau folosite cu mai bine de 4000 de ani in urma, asa cum ne arata detaliat o fresca descoperita in mormantul unui medic din localitatea Saqqara. In fresca sunt reprezentati doi terapeuti care maseaza talpile si palmele a doi pacienti si au deasupra capetelor imaginile simbolice ale piramidei, bufnitei si unor pasari albe, ca simbol al energiei, intelepciunii si respectiv a sanatatii si prosperitatii.

In India antica, silaba sacra “AUM” reprezinta numele Divinitatii si cuprinde in semnificatie filosofica, trei puncte fundamentale: zona inferioara ca apanaj al demnilor si fortelor telurice; zona de mijloc reprezentata de lumea umana; si partea superioara ca simbol al domeniului elevat al lumii divine.

Reflexologia occidentala, asa cum o cunoastem noi astazi, isi are originea in stravechea presopunctura – acupunctura – chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, zonelor energetice si punctelor de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpile, palmele, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, gleznele, pavilioanele urechilor, fata, ochi, etc.

Componentele principale ale Reflexologiei sunt: reflexodiagnosticul si reflexoterapia.

Reflexodiagnosticul consta in reperarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene. Prin aceasta metoda se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent, palpand zona de reflexie, zona foarte bogata in terminatii nervoase si vasculare. In caz de suferinta sau dereglari, aceste puncte devin sensibile, dureroase la palpare, fiind sesizate de pacient si depistate de diagnostician. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent. Datorita perioadei in general mare, pe care majoritatea oamenilor o petrec in picioare sau sezand, toxinele au tendinta de a cobori spre zonele inferioare ale corpului, localizandu-se in punctele reflexe din talpi, puncte corespondente organelor suferinde.

Intoxicatiile acide din corp provoaca printre altele: nevrite, artrite, hepatite, migrene, epilepsie si chiar forme de cancer, ca rezultat al posibilitatilor distructive ale acizilor din organism.

Prin masajul reflexogen se faciliteaza circulatia sangvina, “impunand” accelerarea transportului toxinelor spre organele de eliminare sau de detoxifiere. Perturbarea circulatiei in zonele reflexe face ca suferinta organului corespondent sa avanseze. Masarea zonelor reflexogene afectate, pe parcursul mai multor sedinte, implica fisurarea cristalelor de toxine, depuneri pe care circulatia sangvina le va trimite prin fluxul sangvin spre organele de eliminare, imbunatatind starea de sanatate.

Reactii posibile in urma sedintelor de reflexoterapie:

 • stari de ameteala, greata, somnolenta, cefalee, neliniste, rau general
 • cresterea in volum a varicelor deja existente
 • inflamatii articulare datorate stazelor limfatice
 • secretii nazale, vaginale, scaune modificate si fetide, urina puternic colorata, dureri in corp.
 • transpiratii
 • deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburari cronice de circulatie
 • aparitia unor pete albastrui atunci cand exista un dezechilibru privind asimilarea calciului in organism
 • dureri vii in organele corespondente datorita cresterii rapide a volumului sangelui care asigura functionarea acestora
 • febra, daca in corp exista o infectie latenta si se stimuleaza formatiunile limfatice.

Aceste reactii posibile atesta partial raspunsul organismului si nu reprezinta contraindicatii in aplicarea masajului reflexologic, ci impun numai reglarea intensitatii si a duratei acestuia pana la confirmarea adaptarii la tratament prin disparitia tulburarilor.

Reflexoterapia poate fi aplicata la toate categoriile de varsta, atat profilactic cat si terapeutic pentru afectiuni acute sau cronice diverse. Marele avantaj al metodei consta in completa lipsa de toxicitate, in conditiile in care, orice incercare a organismului nostru de a elimina gunoiul care determina boala, este perceputa ca simptom de medicina clasica si tratata cu medicamente.

Prin reflexoterapie nu se trateaza simptomatologia bolilor ci cauzele lor. Reluarea normala a circulatiei sangelui in organul sau zona afectat este un mare castig, deoarece sangele transporta substantele de asimilatie, dezasimilatie si aparare. O buna circulatie sangvina conduce la accelerarea reconstituirii normale a tesuturilor si organelor lezate de boala, atragand si reechilibrarea bioenergetica in zona afectata.

Alt avantaj al reflexologiei este verificarea starii de sanatate a unui individ intr-un timp foate scurt.

De obicei, la aceasta metoda recurg in mare majoritate, bolnavii care nu au obtinut vindecarea afectiunilor prin remedii medicamentoase sau cei care doresc sa se insanatoseasca folosind cai non-toxice. Unii o folosesc paralel cu medicamentele, in special cel bazat pe antibiotice, cand situatiile o impun.

Beneficiile masajului reflexogen constau in:

 • reechilibrarea circulatiei sangvina, limfatica si energetica
 • reechilibrarea, respectiv reglarea neurovegetativa care induce normalizarea vaso-motricitatii circulatiei interstitiale si a functiilor organice, cu efecte de stopare a cronicizarii afectiunii respective
 • inlaturarea tulburarilor viscerale ce va conduce la vindecarea organelor afectate
 • imbunatatirea metabolismului s inlaturarea tulburarilor hormonale
 • redresarea potentialului de aparare si adaptare al organsimului
 • dezintoxicarea organismului.

Este necesar ca cel putin in perioada terapiei reflexologice si 3 -4 saptamani dupa tratament, sa fie adoptat un regim naturist de hrana, completat printr-un aport suficient de lichide ingerate ( apa alcalina, apa de izvor, apa plata, apa distilata, apa de zarzavat, apa de tarate, etc etc) necesar eliminarii toxinelor din corp.

Inainte de sedinta propriu zisa, pacientul nu va manca cu cel putin 2 ore inainte si 2 ore dupa fiecare sedinte reflexogena. Se permite doar accesul la lichide inclusiv in timpul sedintei.

Se recomanda un minim de 10 sedinte de reflexoterapie, pentru echilibrarea intregului organism.

Suntem diferiti si reactionam diferit. Unii pot raspunde dupa minim 3-4 sedinte, altii poate dupa minim 15 sedinte.

Atasez poze  – din cazuistica personala – cu eliminarile vaginale ale unei paciente tinere, aparent sanatoasa dar care prezenta staza limfatica cu asocierea de stare generala de rau, infectii repetate, pierderea unei sarcini, fumatoare si sedentara, dupa a 5a sedinta de reflexoterapie asociata cu 10 minute de presopunctura cu placa GuaSa pe ambele maini si cap. Pana in aceasta eliminare importanta, pacienta a prezentat dupa primele sedinte, febra, stari ca de raceala, dureri in tot corpul, somnolenta, urmata progresiv de stare generala de bine. Pacienta va continua sedintele de reflexoterapie pana la incetarea eliminarilor si mentinerea starii de bine.

Bibiliografie:

 • “Manual de Reflexoterapie” – Liviu Bulus si Florina Bulus – Seria Terapii Complementare – Editura Proxima 2006
 • “Incursiune in Reflexoterapie” – Ghid Reflexoterapetic – Ion Chiruta si Vasile Postolica – Editura Polirom
 • “Tratamentul Reflex” – Gabriela-Floreta Bucur – Colectia Valeriu Popa – Editura Satya Sai