• (0799) 385 790
 • contact@armoniavietii.com

Terapia CHI NEI TSANG – DETOX si ELIMINAREA VANTURILOR

Terapia CHI NEI TSANG – DETOX si ELIMINAREA VANTURILOR

Boala nu este o anomalie.

Yin si Yang – totul este dualitate. CHI NEI TSANG are la baza principiile TAO.

Inainte de toate, suntem ENERGIE.

Un pol nu poate exista fara contrariul sau. Boala si sanatatea sunt doua aspecte obligatorii ale aceleiasi realitati. Anormal este cand relatia se rupe si boala scapa de sub controlul sanatatii.

Tot ce am trait din momentul conceptiei este inscris in corpul nostru in anumite locuri, diferite de la om la om. Orice agresiune sau emotie excesiva creeaza dezechilibre, o obstructie care ulterior atrage dupa sine tulburari functionale ale unui organ sau metabolism, si ulterior le lezeaza.

Inainte de toate, modul de viata este determinant pentru sanatate si longevitate.

QI-ul cu care ne-am nascut (Fundamentul Vietii) scade pe masura cu care noi il cheltuim constient sau inconstient.

Supunandu-se DAO (Calea, Universalul, Nedeterminatul), cei din vechime isi organizau viata dupa Yin si Yang  – principiul dualitatii si respectau numerele. Erau cumpatati la mancare si masurati la ceea ce faceau. Evitau surmenajul, se fereau sa isi deterioreze corpul si spiritul si astfel isi permiteau sa traiasca un secol “– Su Wen – din Fundamentul de Teorie a Medicinei Chineze.

Modul de viata intervine deasemenea, la nivelul energiilor nutritive si defensive. Conjunctia suflurilor  QI  asimilate prin alimentatie si respiratie si a celor transmise ereditar, are ca rezultat formarea altor QI-uri vitale care asigura nutritia si apararea organismului.  Calitatea acestor energii si pastrarea lor depind de modul nostru de viata.

De exemplu: un surmenaj necugetat si prelungit secatuieste aceste energii vitale si ca urmare nu suntem doar obositi dar si mai putin aparati impotriva agresiunilor exterioare.

Modul nostru de viata nu formeaza numai energii bune ci le inglobeaza si pe cele perverse, caci avem Yin si Yang, suntem dualitate.   Acestea sunt: vantul, caldura, frigul, seceta, umiditatea. Ele pot fi benefice daca omul stie sa se adapteze la mediul sau natural si la variatiile acestuia. Dar cand ele sunt in exces? “Inteleptii din stravechime invatau cum sa evite la timp pervertirile prin epuizare si vanturile inselatoare si cum, prin calm si concentrare, sa isi mentina spiritul inauntru, asa incat bolile sa nu aiba putere asupra lor. “ – Su Wen. Nu trebuie sa ne gandim la acesti intelepti din stravechime ca la oameni care au trait acum sute de mii de ani. Ei exista in fiecare din noi si trebuie sa ii descoperim in cotloanele cele mai ascunse ale fiintei noastre.

La fel stau lucrurile si cu agresiunile fizice. Efectul emotional al acestor agresiuni se elibereaza in CHI NEI TSANG. Emotiile ne blocheaza cel de al 6 lea simt. CNT-ul ajuta la regasirea lui.

Sensul profund al acestor teorii este acela ca trebuie sa ne simtim raspunzatori in orice situatie. Daca stim ce este cu noi, ne cautam si vindecarea, vindecandu-i si pe cei din jurul nostru.

In acest context, intelegem vocatia preventiva a Medicinei Traditionale Chineze, care se adreseaza fiintei ca intreg, din punct de vedere somatic, energetic si psihic. Fiecare din noi trebuie sa faca ca suflurile interioare sa circule, sa isi dea seama de obstructii, sa mentina SHEN-ul in interior (Vibratia primara),  sa traiasca, sa echilibreze si sa alterneze miscarile sezonale, sa aiba stapanire asupra lui insusi, sa se cunoasca. Daca ne limitam poftele si ne tinem in frau veleitatile, inima este linistita, fara emotii, corpul lucreaza fara a se epuiza, suflul urmeaza un curs regulat si armonia domneste.

Putem trai o suta de ani daca nu traim in tulburare si respectam Legile de functionare ale Universului. Virtutea fara pata este puterea vietii.

Terapia CHI NEI TSANG este diferita de orice alt tip de masaj terapeutic existent. Ea este o practica spirituala care se pune in valoare prin masajul profund al abdomenului, eliberand corpul, sufletul si mintea de blocajele psihoemotionale. Este Arta Vindecarii Complete care elibereaza energiile perverse in exces, nodurile emotionale, socurile, traumele, disperseaza energiile bolnave si restabileste QI- ul corect corectand si pulsurile. Emotiile si vanturile se acumuleaza in zona abdominala si in ombilic. CNT 1 elibereaza energia bolnava din organe si restabileste fluxul sanatos al energiei vitale iar CNT 2 lucreaza si mai profund la nivel de pulsuri eliberand vanturile bolnave care sunt capcane ascunse in organism si distrug viata din noi.

Considerata multa vreme de civilizatia actuala, un tub stupid, o adunatura de mate dezgustatoare bune doar sa digere, burta incepe sa isi recapate binemeritate apreciere in terapiile alternative, readucand in actualitate intelepciunea medicinei stravechi care trata omul holistic.

Pe masura ce cercetarile avanseaza, oamenii de stiinta constientizeaza tot mai clar complexitatea intestinelor noastre si subtilitatea modului lor de functionare. S-a descoperit recent faptul ca de-a lungul intestinelor sta ascuns echivalentul creierului unui animal de companie. Acesti neuroni gastrici genereaza angoase, toane, emotii si interactioneaza cu encefalul. Ajutati de exceptionala fauna bacteriana ce ne populeaza burta, ei ne dicteaza anumite comportamente. Avem mai multe bacterii decat celule umane. Ce suntem noi atunci? Niste simple vehicule pentru bacteriile care, interactionand cu sistemul nostru nervos cerebral ne comanda unele decizii si comportamente. Bacteriile stau unde nu e miscare in sange. Este raiul lor si asa ajung sa ne ia in stapanire. Chi Nei Tsang 1 misca acest sange si il oxigeneaza iar CNT 2 elibereaza stagnarea energiei perverse.

Oricum ar fi, comunicarea dintre cei doi creieri ai nostrii ramane in centrul tuturor studiilor actuale. Fie ca are loc la nivel sanguin ori nervos, ea ascunde inca numeroase necunoscute si foarte putine terapii permit intelegerea acestor schimburi subtile ce au loc intre “Susul” si “Josul” nostru. Evident este ca daca actionam asupra unuia il influentam pe celalalt si invers.

Asta face CHI NEI TSANG.

Sedinta dureaza circa 2 ore si in anumite situatii chiar ajunge la 3 ore, depinde de fiecare pacient si mai ales de ce are nevoie pentru a fi ajutat. Se fac minim 5 sedinte cu temporizare in functie de cum se comporta fiecare in etapa de purificare fizica/psihica/mentala.

Se intocmeste fisa la fiecare pacient. Se recomanda ulterior, o sedinta de intretinere pe luna.

Inainte de sedinta, pacientul nu va consuma hrana solida timp de 2 ore. Are voie apa. La fel, dupa sedinta, va mentine aceste 2 ore dupa care poate sa manance. Va primi recomandari terapeutice in functie de manifestarea in sedinta. Suntem unici si reactionam diferit.

Este o terapie profunda si are contraindicatii. Acestea sunt:

 • Nu se aplica pe femeile gravide sau la menstruatie.
 • Nu se aplica femeilor care poarta dispozitive contraceptive.
 • Nu se aplica persoanelor purtatoare de implanturi cardiace sau ortopedice.
 • Nu se aplica persoanelor operate recent.
 • Nu se aplica persoanelor suferinde de afectiuni venoase, afectiuni severe in sistemul circulator sau care au suferit de ocluzii intestinale.
 • Nu se aplica persoanelor cu: cancer, boli infectioase, tromboza, inflamatii acute, infectii ale pielii, anevrism, melanoma (cancerul pielii), limfom (cancerul sangelui)

Bibliografie:

 • Manualul de curs CHI NEI TSANG 1 – MANTAK CHIA – predat de Jutta Kellenberg – Instructor senior TAO, lider al ramurii Chi Nei Tsang – octombrie 2016
 • Manualul de curs CHI NET TSANG 2 – MANTAK CHIA – predat de Jutta Kellenberg – Instructor senior TAO, lider al ramurii Chi Nei Tsang – octombrie 2017
 • “Omul si simbolurile sale in Medicina Traditionala Chineza” – Jean-Marc Kespi
 • fotografii din arhiva personala
 • “Chi Nei Tsang 1  si 2- masajul CHI al organelor interne” – Maestrul Mantak Chia – editura Fundatia Armonita
 • “Vindecarea prin TAO” – Mantak Chia, William U.Wei
 • “Creierul din burta” – Fabrice Papillon si Heloise Rambert