• (0799) 385 790
  • contact@armoniavietii.com

Terapia Craniosacrala

Terapia Craniosacrala

A fost dezvoltata la inceputul anilor 1900 de medicul osteopat dr. William Garner Sutherland care a descoperit conexiunea subtila dintre miscarea oaselor craniene si starea de sanatate a intregului organism.
Sutherland a observat ca oasele craniene sunt legate prin suturi foarte asemenatoare incheieturilor. Flexibilitatea suturilor permite ca oasele sa fie manipulate. Apasarea usoara cu degetele – oriunde in zona craniosacrala – influenteaza presiunea si circulatia lichidului cerebrospinal in tot trupul. Circulatia celorlalte fluide de la nivelul capului (sange, limfa, fluidele sinusurilor) poate fi influentata prin manipularea sistemului craniosacral.


Sutherland a detectat in lichidul cefalo-rahidian (LRC) existent, un anumit ritm: atunci cand in cadrul acestui ritm vital vietii se interpun elemente perturbatoare ce cauzeaza fluctuatii, va aparea maladia. El a numit acest ritm “Miscarea respiratorie primara” (MRP). A mai observat ca masajul usor efectuat asupra cutiei craniene influenteaza MRP stimuland capacitatile naturale de vindecare a organismului, vindecand maladii care nu au nici o legatura aparenta cu craniul.
Mai tarziu, dr. John Upledger profesor si cercetator american,impreuna cu echipa sa de la Universitatea de Stat din Michigan au pus bazele Terapiei CranioSacrale infiintand Institutul International Upledger unde este studiata si practicata aceasta forma moderna de tratament.
Cutia craniana este alcatuita din 22 de oase articulate intre ele prin suturi, care, datorita morfologiilor sale speciale, permit manipularea. Creierul este protejat de lichidul cefalo-rahidian (LCR) care invaluie atat maduva spinarii cat si nervii rahidieni. Toate aceste structuri nervoase sunt inchise intr-un “manson” dur. LRC este legat de un mecanism fiziologic natural constituit din pulsatii ritmice spontane
Un bun osteopat poate simti MRP in orice parte a corpului, iar miscarile discrete de flexiune si de extensie induse pacientului vor furniza un plus de informatii in stabilirea starii de sanatate.


Terapia CranioSacrala are rol in mentinerea starii generale de sanatate si are rezultate foarte bune in:
– Recapatarea mobilitatii normale a oaselor si membranelor craniene
– Eliberarea tensiunilor si restrictiilor la nivelul sistemului nervos central
– Optimizarea miscarii fluidului cefalorahidian
– Reasezarea oaselor in pozitia lor normala ajutand in probleme ale coloanei vertebrale, soldurilor, umerilor, genunchilor
– Amelioreaza probleme legate de viata intrauterine si nastere
Terapia CranioSacrala trateaza probleme legate de:
– Migrene si dureri de cap
– Sinuzita
– Otita cronica
– Hiperactivitate cinetica
– Boala de plamani obstructiva
– Hipertensiune si hipotensiune arteriala
– Dureri cronice de spate si zona cervicala
– Afectiuni motorii si de coordonare
– Stress si probleme aferente stressului
– Traume ale coloanei vertebrale si ale capului
– Oboseala cronica
– Scolioza si alte probleme disfunctionale asociate acesteia
– Dereglari ale sistemului nervos central
– Dificultati de natura emotionala
– Afectiuni ale articulatiei temporo – mandibulare
– Dificultati la invatare
– Stress post traumatic
– Alte probleme ortopedice
Durata unei sedinte este de 50 minute.
Practicata de un terapeut competent, Terapia CranioSacrala convine oricarei persoane, inclusiv noilor nascuti (dar sedinta va fi mai scurta) si persoanelor in varsta. Manipularile sunt foarte potrivite si pentru dezechilibre psihologice.
Terapia CranioSacrala presupune interventia terapeutului prin miscari de palpare complet nedureroase, exercitate nu numai asupra craniului si a regiunii sacrale, dar si asupra altor zone ale corpului pentru echilibrarea Miscarii Respiratorii Primare (MRP)
Inainte de prima sedinta, se va stabili prin intrebari, diverse aspecte ale modului de viata al pacientului, antecedentele medicale si traumatismele suferite.
Persoana in cauza va fi asezata pe masa terapeutica, in tinuta lejera cu pantalon. Minimum de sedinte pentru corectii este de 2-3 la interval de 7-10 zile. Si ulterior se poate face doar 1 de intretinere pe luna, in functie de caz. In alte situatii, se va proceda in functie de caz.
Durata tratamentului depinde de natura maladiei si de constitutia pacientului. Un rol important in stabilirea numarului de sedinte il are si vechimea maladiei. Daca dupa 3-4 sedinte nu se observa nici o ameliorare, pacientul va fi indrumat catre alta forma de tratament.